Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη μπορούν να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, σε σύγκριση με χρήση αυτών δίχως νικοτίνη, αλλά και με τις θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης όπως τα επιθέματα και οι τσίχλες νικοτίνης. Σε αυτό το αποτέλεσμα καταλήγει η πρόσφατη αξιολόγηση των επιστημονικών μελετών από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Ομάδα Cochrane που συγκέντρωσε μετά από ενδελεχή εξέταση και επιστημονική έρευνα δεδομένα παρεμβάσεων που αφορούν την υγεία.

Σε αυτή την αξιολόγηση ελέγχθηκαν επιστημονικά δεδομένα από 50 κλινικές δοκιμές, με συνολικά 12.430 ενήλικες καπνιστές από 13 χώρες, και στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Επίσης, έδωσαν μεγάλη βάση στην εξέταση δεδομένων από τυχαιοποιημένες δοκιμές, οι οποίες δίνουν τα πλέον αξιόπιστα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα των εξεταζόμενων θεραπειών. Οι κλινικές δοκιμές σε διάφορες χώρες έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν πολύ στη μετάβαση καπνιστών στην διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, η επιθεώρηση των στοιχείων από την Cochrane έδειξε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σοβαρές βλάβες στην υγεία από την νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προσθέτοντας, παρ όλα αυτά ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο ειδικός του Tobacco Addiction Group της ομάδας Cochrane, Jamie Hartmann-Boyce, ένας από τους επιμελητές της αξιολόγησης, ανέφερε: «Αποτελεί παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά τσιγάρα, αλλά όχι εντελώς αβλαβή. Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή 20 κλινικές δοκιμές, τις οποίες θα εξετάσουμε, όπως και νέα δεδομένα για το θέμα, που δημοσιεύονται κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο του 2020. Είναι σημαντικό να παρέχεται τεκμηριωμένη πληροφόρηση στα άτομα που καπνίζουν, στους παρόχους υγείας και στις Ρυθμιστικές Αρχές για τα δυνητικά οφέλη και τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων».

Το 2016 μια ανασκόπηση της ομάδας Cochrane είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά τους καπνιστές να διακόψουν, σε σχέση με τα επιθέματα νικοτίνης και τις τσίχλες, ωστόσο τα διαθέσιμα δεδομένα τότε ήταν πολύ λιγότερα από τα σημερινά.

Ο επίτιμος καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ John Britton δήλωσε ότι η ανάλυση όλων των δεδομένων από την ομάδα Cochrane «παρέχει σαφή επιβεβαίωση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσφέρουν στους καπνιστές ένα αποτελεσματικό μέσο διακοπής του καπνίσματος, πιο αποτελεσματικό από άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα ευθύνεται για περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Στη Βρετανία, περίπου δύο εκατομμύρια πρώην καπνιστές έχουν ήδη διακόψει το κάπνισμα και έχουν στραφεί στο «άτμισμα» ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Πηγή: Liberal.gr