Flavor Shot: Γνωρίστε τη δημοφιλέστερη κατηγορία DIY υγρών αναπλήρωσης | VapeLand.gr

 

Με την πάροδο των χρόνων το άτμισμα εξελίσσεται ραγδαία. Διαρκώς νέες συσκευές και είδη υγρών αναπλήρωσης εμφανίζονται στην αγορά. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα υγρά αναπλήρωσης και συγκεκριμένα με τα Flavor Shots, τα οποία αποτελούν τον πιο δημοφιλές και διαδεδομένο τύπο υγρών αναπλήρωσης αυτή τη στιγμή.

Για να κατανοήσουμε τι είναι ακριβώς τα Flavor Shot, θα πρέπει να κάνουμε μια αναφορά στα βασικά συστατικά ενός υγρού αναπλήρωσης. Ένα ατμιστικό υγρό, αποτελείται από φυτική γλυκερίνη (VG), προπυλενογλυκόλη (PG), προαιρετικά νικοτίνη και αρωματικές ουσίες. Προαιρετικά, γιατί ούτε η νικοτίνη, αλλά ούτε και τα αρώματα είναι απαραίτητα συστατικά για ένα υγρό αναπλήρωσης, μιας και για να χρησιμοποιήσουμε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, ένα διάλυμα VG/PG μπορεί να είναι αρκετό. Αυτό το σχεδόν άγευστο διάλυμα το έχουμε ονομάσει βάση, μιας και αποτελεί έναν καθαρό καμβά, στον οποίο μπορούμε να δώσουμε χρώμα με αρωματικές ουσίες για υγρά αναπλήρωσης.

 Η νομοθεσία TPD θέσπισε κάποιους κανόνες ασφαλείας για τα υγρά αναπλήρωσης, περιορίζοντας την ποσότητα τους σε συσκευασίες των 10ml oι οποίες επιφέρουν και φόρο ειδικής κατανάλωσης, παρόμοιο με αυτούς που  υπάρχουν στα είδη καπνιστή, στο αλκοόλ κλπ. Αυτός λοιπόν ο περιορισμός και η αύξηση του κόστους, ήταν η αφορμή για την δημιουργία των Flavor Shot. Αυτά τα προϊόντα έρχονται σε μεγαλύτερες συσκευασίες των 30ml, 60ml, 120ml κλπ και περιέχουν την βασική αρωματοποιία ενός υγρού αναπλήρωσης, συνήθως αραιωμένη σε κάποια ποσότητα προπυλενογλυκόλης, χωρίς αυτό να αποτελεί απαραίτητα κανόνα. Προσθέτοντας στη συσκευασία ατμιστική βάση(VG,PG η κάποιο διάλυμα των συγκεκριμένων πρώτων υλών) ή/και νικοτινούχα ατμιστική βάση(γνωστή και ως Nicotine booster), συστατικά τα οποία προμηθευόμαστε ξεχωριστά, ουσιαστικά αραιώνουμε αυτή την συνταγή αρωμάτων στο σωστό ποσοστό, ώστε όταν γεμίσει η συσκευασία θα έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα ολοκληρωμένο υγρό αναπλήρωσης. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε ατμιστικά υγρά μεγαλύτερης ποσότητας, με την ένταση νικοτίνης και τη ρευστότητα που επιθυμούμε, αλλά και σε χαμηλότερη τιμή. Όπως αναφέραμε, κάθε υγρό αναπλήρωσης TPD 10ml έχει φόρο ειδικής κατανάλωσης, τον οποίο πληρώνουμε ξεχωριστά για κάθε 10ml TPD προϊόν που αγοράζουμε. Στα Flavor Shot, μιας και δεν είναι έτοιμα υγρά αναπλήρωσης, αλλά αρωματικές ουσίες, και άρα δεν ατμίζονται χωρίς να τα αραιώσουμε με ατμιστική βάση, δεν περιέχουν φόρο ειδικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μειώνουν το κόστος σημαντικά.

Δυστυχώς όμως όλα αυτά τα οφέλη έχουν και ένα τίμημα. Τα Flavor Shots, μετά την παρασκευή τους, απαιτούν ένα χρονικό διάστημα ώστε να ομογενοποιηθούν, αλλά και μια περίοδο που καλό θα ήταν να μην τα καταναλώσουμε έτσι ώστε να μπορέσουν να ωριμάσουν και να αναδείξουν τη γεύση και το άρωμα τους. Γι αυτό το λόγο απαιτείται ένας χρονικός προγραμματισμός, προκειμένου να μην σωθούν τα αποθέματα υγρού, πριν ομογενοποιηθεί και ωριμάσει το καινούριο μας Flavor Shot.
Η διαδικασία ομογενοποίησης μπορεί να επιτευχθεί αρκετά εύκολα και γρήγορα κάνοντας ανακίνηση του μπουκαλιού μερικά δευτερόλεπτα ώστε να ενωθούν μεταξύ τους όλα τα συστατικά. Μετά από λίγες ώρες όταν το υγρό μας γίνει ξανά διαυγές, τελειώνει και η διαδικασία ομογενοποίησης.

Η ωρίμανση, είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία που διαρκεί από λίγες μέρες και μπορεί να κρατήσει έως μερικές εβδομάδες.
Περισσότερες πληροφορίες για την ωρίμανση των Flavor Shot και γενικά των DIY υγρών αναπλήρωσης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Όπως και τα έτοιμα υγρά αναπλήρωσης, έτσι και τα Flavor Shots είναι διαθέσιμα σε πάρα πολλά είδη, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες και προτιμήσεις όλων των ατμιστών. Θα βρείτε κλασικά καπνικά Flavor Shots, σε διάφορες ποικιλίες καπνών, αλλά και σε μίξη αυτών.

Γλυκά υγρά με κρέμα βανίλιας, μπισκότο, καραμέλα κλπ σε διάφορους ευφάνταστους συνδυασμούς, αλλά και πολλές επιλογές σε συνταγές που προσομοιάζουν κάποιο γνωστό γλυκό της ζαχαροπλαστικής(πχ. Τάρτα λεμόνι, τούρτα αμυγδάλου, tiramisu και άλλα).

Φυσικά για τους λάτρεις των φρούτων υπάρχουν και γι αυτούς πάρα πολλές επιλογές σε φρούτα και φρουτώδη Mix αλλά και συνδυασμοί φρούτων μαζί με κάποιο γλυκό.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω και την πολύ δημοφιλή κατηγορία των gourmet Flavor Shot. Gourmet χαρακτηρίζονται τα υγρά που έχουν κάποιο γευστικό συνδυασμό που δεν είναι υπαρκτός στη πραγματικότητα (πχ. Καπνός με κρέμα βανίλια και καφέ) τα οποία προσφέρουν πρωτότυπες και ξεχωριστές γεύσεις κατά το άτμισμα.

Τέλος έχουμε και την κατηγορία των παγωμένων υγρών, που αποτελείται από φρουτώδη και gourmet υγρά τα οποία έχουν σαν χαρακτηριστικό τους την παγωμένη αίσθηση κατά το άτμισμα, είτε από κάποιο συστατικό όπως η koolada, είτε λόγο προσθήκης μέντας στη συνταγή τους.

Αφού λοιπόν έχουμε επιλέξει το Flavor Shot που μας ταιριάζει, για να το κάνουμε υγρό αναπλήρωσης θα χρειαστούμε nicotine booster για να πετύχουμε την ένταση νικοτίνης που μας καλύπτει. Για ένα Flavor Shot 20ml to 60ml ένα Nicotine Booster των 10ml 18mg προσφέρει στη συνολική ποσότητα του τελικού υγρού μας 3mg/ml νικοτίνη και αν είναι 20mg 3,3mg/ml. Άρα για να κάνουμε ένα Flavor Shot να είναι αυτό που λέμε εξάρι ή αλλιώς ένταση νικοτίνης 6mg/ml θα χρειαστούμε 2 Nicotine Booster 18mg. Για 9mg/ml 3 nicotine booster 18mg κλπ.

Για λόγους υγιεινής καλό είναι να παρασκευάζουμε τα Flavor Shot σε καθαρό περιβάλλον και φορώντας πλαστικά γάντια έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να έρθουμε σε επαφή με κάποιο νικοτινούχο διάλυμα. Ανοίγουμε τη συσκευασία αφαιρώντας το καπάκι, και στη συνέχεια αφαιρούμε με ένα εργαλείο το σταγονομετριτή του μπουκαλιού και προσθέτουμε μέσα τα Nicotine booster και τέλος τη βάση, μέχρι να γεμίσει το μπουκάλι. Τοποθετούμε ξανά το σταγονομετρήτη και το καπάκι, κάνουμε μια καλή ανακίνηση της φιάλης για μερικά δευτερόλεπτα και το Flavor Shot είναι έτοιμο! 

Στους παρακάτω πίνακες μπορείτε να βρείτε τις ακριβείς δοσολογίες για την παρασκευή των βασικών κατηγοριών Flavor Shot σε αναλογία VG/PG 70/30 και 50/50 για ένταση νικοτίνης 3,6,9,12 mg ή χωρίς καθόλου νικοτίνη. 

 

 

 

 

20ml to 60ml  

(Υπολογισμός κόστους ανά 10ml για Flavor Shot από την εταιρία Ripe Vapes)

 

 

15ml to 75ml

(Υπολογισμός κόστους ανά 10ml για Flavor Shot από τις εταιρίες Van & Del και Infamous)

 

 

 

 

12ml to 120ml

(Υπολογισμός κόστους ανά 10ml για Flavor Shot από την σειρά Infamous Originals)