Το γεγονός ότι το κάπνισμα έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας,είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια , και ενώ κατά καιρούς έχει συζητηθεί η λήψη μέτρων , οι ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας δείχνουν να έχουν μικρή πρόοδο , παρατήρηση που επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο 3ο συνέδριο για τη μείωση βλάβης από το κάπνισμα.

 

Ο David T. Sweanor (πρόεδρος του Κέντρου Ηθικής ,Πολιτικών και Νομοθεσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οτάβα) δήλωσε τα εξής : “Ενώ γνωρίζουμε ότι το τσιγάρο σκοτώνει εδώ και πολλά χρόνια , 2 στους 3 μακροχρόνιους καπνιστές , συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους από αυτό.”

 

Το τσιγάρο ευθύνεται για το θάνατο περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως , και είναι η μοναδική αιτία θανάτου για την οποία μπορούν να προληφθούν μέτρα. Ο κ. Μιχάλης Τουμπής (πνευμονολόγος και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κάπνισμα στη Κύπρο) δήλωσε ότι “1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο είναι το κόστος της περίθαλψης για το κάπνισα. Αναμφισβήτητα βαρύ οικονομικό κόστος.”

 

Η ανάγκη για αλλαγή στις πολιτικές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα για τη διαχείριση του καπνίσματος , έχει τονιστεί και από τους επιστήμονες , οι οποίοι προτρέπουν τους φορείς δημόσιας υγείας να συμπεριλάβουν και τη μείωση βλάβης ως έναν ακόμα σύμμαχο στη διακοπή και τη πρόληψη του καπνίσματος .

 

“Μπορούμε πολύ γρήγορα να σωθούμε από τη μάστιγα των τσιγάρων χρησιμοποιώντας την επιστήμη και την τεχνολογία. Έχουμε την τάση να εξετάζουμε διαφορετικά το κάπνισμα σε σύγκριση με άλλα θέματα δημόσιας υγείας , γεγονός που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες πρακτικές. Όταν εντοπισθεί το ρίσκο, προσπαθούμε να το μειώσουμε.”

 

τόνισε ο David T. Sweanor λέγοντας πως η μείωση της βλάβης είναι καθημερινή πρακτική σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα η χρήση αντηλιακού για την αποφυγή παθήσεων στο δέρμα μας , ή η χρήση προστατευτικής ζώνης κατά την οδήγηση για την μείωση των θανάτων από τρακάρισμα.

 

Σημαντικός είναι ο ρόλος που θα παίξουν σε αυτό τον αγώνα , σύμφωνα με τους επιστήμονες , τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού ως περιορισμένου κινδύνου , βάση των επιστημονικών δεδομένων που ήδη έχουμε.Η απουσία καύσης , είναι η σημαντική διαφορά των παραπάνω προϊόντων από τα τσιγάρα .Πιο συγκεκριμένα , ενώ στα τσιγάρα η καύση του καπνού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες , παράγει πολλές τοξικές ουσίες ,στα νέα εναλλακτικά προϊόντα , το υγρό αναπλήρωσης με νικοτίνη ή ο καπνός , απλά θερμαίνονται , με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η τοξικότητα για τον καπνιστή .Σύμφωνα με τους ειδικούς , για να στεφθεί με επιτυχία η πολιτική μείωσης βλάβης,το να είναι αυτά τα προϊόντα προσβάσιμα στους καπνιστές , σε συνδυασμό με τη σωστή ενημέρωση τους γύρω από αυτά θα πρέπει να είναι βασικές προϋποθέσεις.

 

Οι γιατροί στο συνέδριο , διέψευσαν το μύθο της νικοτίνης , ως βασική αιτία των παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα ,λέγοντας πως “οι άνθρωποι καπνίζουν λόγο της εξάρτησης από τη νικοτίνη , αλλά πεθαίνουν λόγο της πίσσας” και τόνισαν ότι όσοι αναζητούν τη νικοτίνη , μπορούν να τη πάρουν και από άλλα ,λιγότερο επιβλαβή προϊόντα από το τσιγάρο, χωρίς φυσικά να παραλείψουν να εστιάσουν στο γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι η μόνη λύση μείωσης του κινδύνου για την υγεία μας και η πολιτική μείωσης της βλάβης πρέπει να αφορά μόνο όσους έχουν προσπαθήσει να διακόψουν , χωρίς αποτέλεσμα.

 

Στις εργασίες που έλαβαν χώρα στο συνέδριο , με πρωτοβουλία Ελλήνων γιατρών , ιδρύθηκε και μια διεθνής εταιρία με σκοπό να γίνει ο επιστημονικός φορέας συντονισμού των προσπαθειών και των συζητήσεων γύρω από τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Πηγή Lifo.gr