Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε cookies για να εξασφαλίσουμε την βέλτιστη εμπειρία των πελατών μας.

Ασφαλή χρήση μηχανικών Mod μέρος δεύτερο

Από τον admin 08/04/2015 0 Σχόλια Νέα Ηλεκτρονικού Τσιγάρου,

Συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για την ασφαλή χρήση των μηχανικών Mod:

 

1.       Αποφύγετε τη τοποθέτηση των μπαταριών σε σειρά (στοίβαξη).

Αν δεν ξέρετε πραγματικά τι κάνετε, απλά μην το κάνετε.

Στοίβαξη των μπαταριών σημαίνει ότι τοποθετούμε τη μία μπαταρία πάνω στην άλλη σε σειρά έτσι ώστε να παράγουν μια υψηλότερη τάση. Έτσι επίσης στρεσάρουμε πολύ περισσότερο την καθεμία από τις μπαταρίες.


Το στοίβαγμα δύο μπαταριών δεν συνιστάται.

Δεν έχουν σχεδιαστεί όλες οι μπαταρίες για να στοιβάζονται. Με το στοίβαγμα θα ζορίσουμε τις δύο μπαταρίες πολύ περισσότερο από ότι όταν χρησιμοποιούμε τον ατμοποιητή με μια μπαταρία μόνο.

 • Και οι δύο μπαταρίες σας θα πρέπει να έχουν πολύ υψηλή βαθμολογία C και δυστυχώς, οι περισσότερες μπαταρίες δεν έχουν. Αν θέλετε πραγματικά να στοιβάξετε τις  μπαταρίες, βεβαιωθείτε ότι οι μπαταρίες σας έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

 

 • Ένα άλλο πρόβλημα με το στοίβαγμα των μπαταριών είναι και πάλι η υπερ-αποφόρτιση, δηλαδή η μία μπαταρία μπορεί να είναι πλήρως φορτισμένη, ενώ η άλλη να είναι μισό γεμάτη. Αργά ή γρήγορα λοιπόν η μία από τις δύο μπαταρίες θα υπερ-αποφορτιστεί και θα μας προκαλέσει προβλήματα.

 

 • Ακόμη και σε ένα καινούριο ζευγάρι μπαταριών, υπάρχει η πιθανότητα η μία από τις δύο μπαταρίες να “παλιώσει” πιο γρήγορα από την άλλη, με αποτέλεσμα η μία να αδειάζει πιο γρήγορα από ό, τι η άλλη. Αυτό συμβαίνει συχνά ακόμη και σε ζεύγη μπαταριών που έρχονται στοιβαγμένες  σε εμάς από τον ίδιο τον κατασκευαστή.

 

 • Εάν δεν έχετε καμία άλλη επιλογή, λόγω του ότι έχετε ένα μηχανικό Mod που δέχεται μόνο στοιβαγμένες μπαταρίες,  τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αποστάτη (εικονική μπαταρία) ή να αγοράσετε της καλύτερης ποιότητας μπαταρίες που έχουν σχεδιαστεί για να στοιβάζονται. Χρησιμοποιείτε πάντα ατμοποιητές  με αντιστάσεις που δεν θα ζορίσει το setup σας και πάντα να ελέγχετε την υγεία των μπαταριών σας τακτικά.

 

 • Εάν πραγματικά χρειάζεστε υψηλότερη τάση από ό, τι μια μονή μπαταρία  μπορεί να δώσει, τότε καλό είναι να σκεφτείτε την αγορά ενός Mod με μεταβλητή τάση ή μια συσκευή Kick για το μηχανικό σας Mod.

2.  Αποτρέψτε μηχανικό Mod σας από τυχαία πυροδότηση.

 • Εκτός από την υπερ-αποφόρτιση λόγο υπερβολικής χρήσης μιας άδειας μπαταρίας, μία άλλη αιτία της υπερ-αποφόρτισης και στρεσαρίσματος της μπαταρίας είναι η χρήση του Mod σας για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Συνήθως αυτό συμβαίνει από λάθος του χρήστη.

 

 • Ηλεκτρονικά Mod όπως  το ProVari και το Cloupor Mini συνήθως έχουν ένα προκαθορισμένο χρόνο λειτουργίας  10-15 δευτερόλεπτα και μετά παύουν να λειτουργούν για να αποφευχθεί αυτό, καθώς και λειτουργία "off" όπου μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Mod εντελώς.

 

 • Ορισμένα μηχανικά Mods μπορεί να έχουν μηχανισμούς κλειδώματος πυροδότησης, που λειτουργεί ως έναν "off" μηχανισμό. Αν το μηχανικό Mod σας έχει αυτή τη δυνατότητα, να το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που αφήνετε το Mod από τα χέρια σας ή αποθηκεύετε το Mod σας στην τσάντα σας ή ακόμα και μέσα στη θήκη του. Αυτό θα αποτρέψει την τυχαία πυροδότηση.

 

 • Αν η συσκευή σας δεν κλειδώνει, τότε φροντίστε να αφαιρέσετε τον ατμοποιητή και βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν μπορεί βραχυπρόθεσμα να έρθει σε επαφή με το θετικό πόλο του Mod. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα και η τοποθέτηση του Mod σας σε μια μικρή θήκη τύπου πουγκί  πριν από τη τοποθέτησή του σε μια θήκη κασετίνα.


 

3.  Χρησιμοποιείτε πάντα μόνο μπαταρίες ασφαλούς χημείας και ποτέ μπαταρίες με ασφάλεια γιατί αυτές είναι μη ασφαλούς χημείας οπότε και πιο επικίνδυνες.

Στη σημερινή αγορά, υπάρχουν πολλά είδη μπαταριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μηχανικό Mod.

Τα δύο πιο δημοφιλή είδη μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε Mods είναι ICR (LiCo02) και IMR (LiMn) / υβρίδια IMR. Και οι δύο είναι ιόντων λιθίου (Li-ion).

Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε από αυτές τις μπαταρίες  μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συσκευή που απαιτεί μια πηγή ενέργειας 3.7volt, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών Mods σας. Αλλά δεν είναι όλες κατάλληλες.

 • Από την άποψη της ασφάλειας, η διαφορά μεταξύ των δύο (ICR και IMR) είναι η χημική σύνθεση αυτών των μπαταριών. Μια ICR μπαταρία μπορεί να πιάσει φωτιά με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι μια ΙΜR επειδή είναι απλά πιο εύφλεκτο το περιεχόμενο της. Οι ICR μπαταρίες είναι επίσης γενικά γνωστό ότι στρεσάρονται πιο εύκολα από ότι οι IMR.

 

 • Υπάρχουν δύο τύποι μπαταριών ICR, με  προστασία και χωρίς προστασία. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε μπαταρίες ICR χωρίς προστασία σε οποιοδήποτε μηχανικό Mod, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ασφαλείας σε αυτά.

 

 • Οι προστατευόμενες μπαταρίες ICR έχουν ένα βασικό επίπεδο προστασίας που αποτρέπει τις μπαταρίες σας από βραχυκυκλώματα και υπερ-αποφορτίσεις. Προστατευόμενες ICR με βαθμολογία C της τάξης των 2 A ή περισσότερο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μηχανικά Mods.

 

 • Οι ΙΜR μπαταρίες, ωστόσο, έχουν μια πιο σταθερή χημεία, και δεν θα είναι πιθανό να πιάσουν φωτιά ή να εκραγούν τόσο εύκολα όσο οι ICR μπαταρίες. Αυτές είναι επίσης κατάλληλες για μηχανικά Mods.

 

 • Η γενική άποψη στην ατμιστική κοινότητα είναι ότι σε περίπτωση αμφιβολίας, οι IMR μπαταρίες είναι καλύτερες για τα μηχανικά Mods. Γενικά το σκεπτικό είναι ότι αν μια IMR δεν έχει κύκλωμα προστασίας, από τη φύση της χημικής σύνθεσής της, είναι ασφαλέστερη από μια ICR με ένα κύκλωμα προστασίας. Προστατευόμενες μπαταρίες ICR έχουν μια ιστορία αποτυχίας του συστήματος προστασίας τους, ειδικά οι φθηνότερες μη επώνυμες της αγοράς. Στην πραγματικότητα, έχουμε περισσότερα περιστατικά φωτιάς η έκρηξης με φθηνότερες προστατευόμενες μπαταρίες ICR απ’ ότι με τις ΙΜR.

 

4. Μην τοποθετήσετε ανάποδα τις μπαταρίες.

 • Το εξωτερικό της μπαταρίας είναι πάντα αρνητικό, ως εκ τούτου και το σώμα του Μod σας θα πρέπει επίσης να είναι αρνητικό.

 

 • Στα περισσότερα Μods, το αρνητικό μέρος της μπαταρίας σας είναι στο κάτω μέρος του Μod για να κάνει ολόκληρο το σώμα “σωλήνα” αρνητικό.

 

 • Ο λόγος για αυτό είναι ότι αν το περιτύλιγμα της μπαταρία σας έχει καταστραφεί και αγγίζει το μεταλλικό σώμα του Mod, το σώμα είναι αρνητικό και έτσι δεν έχει σημασία πώς θα τοποθετηθεί η μπαταρία σας, βραχυκύκλωμα δεν θα συμβεί. Ωστόσο, εάν σώμα του Mod σας είναι θετικό και το περιτύλιγμα της μπαταρίας σας έχει καταστραφεί τότε θα έχετε βραχυκύκλωμα.


5. Μην υπερ-φορτίζετε τις μπαταρίες σας.

 

 •  Όποτε έχετε πλήρως φορτισμένες τις μπαταρίες σας, πριν τις τοποθετήσετε στο μηχανικό Μod σας, χρησιμοποιήστε ένα πολύμετρο για να ελέγξετε την τάση.

 

 • Συνήθως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4,2 Volt, αν και πολλές μάρκες έχουν ένα +/- 0.5 Volt στις προδιαγραφές τους που τους επιτρέπει να πάνε μέχρι 4.25 Volt. Αν πάει πέρα από αυτό που έχει οριστεί, τότε καλό θα είναι να αλλάξετε τη μπαταρία σας, το φορτιστή ή και τα δύο. Μια υπερ-φορτισμένη μπαταρία θα πρέπει να θεωρείται ασταθής.

 

 • Για να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, φορτίστε τις μπαταρίες σας στα 4.1v και όχι στα 4.2v που θεωρείται μια πλήρης φόρτιση.  Επίσης, ποτέ μην προσπαθήσετε να φορτίσετε μια μπαταρία που έχει αποφορτιστεί έντονα/βίαια. Μια έντονα αποφορτισμένη μπαταρία μπορεί να αναπτύξει ένα εσωτερικό βραχυκύκλωμα.

 

 • Βεβαιωθείτε ότι τα μηχανικά σας Mods έχουν οπές αερισμού. Όταν ακολουθείτε τους κανόνες που έχουν ήδη αναφερθεί, πρέπει να είστε σε πολύ καλό δρόμο, αλλά ακόμη και οι πιο προσεκτικοί από εμάς μπορούν και κάνουν λάθη οπότε θέλει πάντα προσοχή. Ακόμη και αν ακολουθήσουμε όλους τους κανόνες, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, όπως τα ατυχήματα.Όταν συμβαίνει αυτό, είναι καλό να έχουμε κάποιο είδος μηχανισμού ασφαλείας έτοιμο.

 

 • Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με μια μπαταρία που βρίσκεται σε κατάσταση  θερμικής εκτόνωσης (η οποία μπορεί να προκληθεί από βραχυκυκλώματα, από το υπερβολικό στρεσάρισμα  ή την υπερβολική αποφόρτιση της μπαταρίας) είναι ότι τα υλικά στο εσωτερικό της μπαταρίας διογκώνονται με ταχείς ρυθμούς.

 

 • Ένα Μod χωρίς οπές αερισμού είναι ένα σφραγισμένο δοχείο το οποίο μπορεί να σπάσει, να θρυμματιστεί ή να εκραγεί προκαλώντας βλάβη σε εσάς και τους άλλους μόνο και μόνο επειδή η πίεση στο εσωτερικό του Μod δεν έχει πουθενά να πάει.

 

 • Ένα μηχανικό Μod με κατάλληλες οπές εξαερισμού μπορεί να αποτρέψει αυτή την αύξηση της πίεσης λόγω του ότι έχει από πού να απελευθερώσει τα ταχέως επεκτεινόμενα  αέρια πριν φτάσει η πίεσή τους σε επικίνδυνα επίπεδα. Σκεφτείτε ένα Μod χωρίς οπές εξαερισμού, σαν ένα μπαλόνι, εάν το παραφουσκώσετε κάποια στιγμή θα εκραγεί. Ένα μπαλόνι με οπές εξαερισμού ωστόσο, θα εκτονώσει την πίεση όσο αέρα και να φυσήξετε μέσα στο μπαλόνι.


      Τώρα που έχουμε καλύψει τις βασικές αρχές, ακόμα και αν σας φαίνονται πολλά ή δυσνόητα, με πολύ πρακτική, κοινή λογική και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια κάποια στιγμή αυτά θα γίνουν η δεύτερη φύση σας.

Αφήστε ένα σχόλιο