Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε cookies για να εξασφαλίσουμε την βέλτιστη εμπειρία των πελατών μας.

Όφελος για τη Δημόσια Υγεία διαπιστώνει η πρώτη λεπτομερής καταγραφή χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα

Από τον pantelis 29/08/2018 0 Σχόλια Νέα Ηλεκτρονικού Τσιγάρου,

Σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την δημόσια υγεία.

 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τις επιστημονικές ομάδες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του πανεπιστήμιου Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δείγμα 4.058 ενηλίκων στον νομό Αττικής.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 158.000 ατμιστές στην Αττική.

 

Το 98,5% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει οριστικά το συμβατικό τσιγάρο.

 

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα. Ενώ στην Αγγλία, που αποτελεί πρότυπο στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό παγκοσμίως και αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής.

 

Η έρευνα δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο συμβάλλει στην διακοπή του καπνίσματος με σημαντικά οφέλη για την υγεία των καπνιστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προθάλαμο του καπνίσματος. Η Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ελκυστικά σε μη-καπνιστές, αφού μόλις το 1,5% των ατμιστών στη μελέτη μας δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν, Αυτό αποτελεί εξαιρετικά καθησυχαστικό εύρημα σχετικά με τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προάγει το κάπνισμα.

 

Σύμφωνα με την έρευνα το 32,7% του πληθυσμού της Αττικής (περίπου 1 εκατομμύριο άτομα) είναι καπνιστές, πράγμα πολύ ανησυχητικό είναι ότι το 5% τον καπνιστών γνωρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό τσιγάρο.

 

Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών δήλωσε ότι τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου υπόκεινται σε ελέγχους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν πως είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα. Δυστυχώς η παραπληροφόρηση των καπνιστών τους αποθαρρύνει από την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ουσιαστικά τους προτρέπει να συνεχίσουν να καπνίζουν μιας και δεν περιμένουν όφελος από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι είναι αναγκαίο κάθε νόμος που αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Ο Γεώργιος Σιάκας, διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δήλωσε

''Όπως και σε κάθε θέμα Δημόσιας Υγείας, έτσι και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο η λεπτομερής καταγραφή της χρήσης στον πληθυσμό είναι καθοριστική στην κατανόηση της πραγματικότητας και στην επιλογή της κατάλληλης νομοθεσίας Η συγκεκριμένη μελέτη σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίζει το τοπίο και προσφέρει την ευκαιρία για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν περισσότερους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα ''

Αφήστε ένα σχόλιο